Home
  Registreer
  Login
  Contact

  Rotary Giftshop

Wild


Het verhaal van Pieter van Meel Wild & Gevogelte begint bij een man die veertig jaar geleden zijn passie volgde. Pieter van Meel speelde als kind tussen de kippenfokkerijen en een kippenslachterij omdat daar in de jaren ’60 de lagere school van zijn dorp stond. Hij groeide op in de polder ten noorden van Amsterdam dat toen bekend stond om de talrijke poeliersbedrijven die er waren gevestigd. Pieter van Meel kwam spelenderwijs alles te weten van kippen houden, fokken, vangen, slachten en panklaar maken. Hetzelfde gold voor de jacht op polderhaas en wilde eend. Ook als beginnend jager was hij een snelle leerling.

VAKMANSCHAP
Pieter werd gegrepen door het ambacht en vakmanschap van de stoere mannen in zijn omgeving. Hij ging mee op jacht in de polder, hielp mee met slachten, ving kippen voor een zakcentje en bij de kippenslachter leerde hij snel en goed kippen te plukken. Wild en gevogelte werd Pieter van Meel zijn passie!

ZIJN PASSIE NAJAGEN
Zijn ouders hadden een ander toekomstbeeld voor hun zoon dan dat Pieter voor ogen had. Dat hun zoon poelier wilde worden, was niet wat zij wensten en dus volgde Pieter de Detail Handelsschool. Een opleiding aan de politieschool was de volgende stap. De roep van poelier was zo groot dat hij het uniform aan de kapstok hing en zijn oorspronkelijke plan ging uitvoeren. Pieter van Meel ging zich bekwamen in het ambacht en realiseerde op twintigjarige leeftijd zijn droom. Hij opende een eigen poelierswinkel in de Bijlmermeer.

NIEUWE MARKTEN
Het was in de tijd van de eerste tweeverdieners. Zij hadden een luxe smaak en vroegen om kwartel en parelhoen. Pieter ging op zoek naar gevogelte en breidde zijn assortiment uit. De goede kwaliteit en smaak van het wild en gevogelte en het aantrekkelijk assortiment van Pieter van Meel waren ook opgevallen bij de horecakoks. Behalve aan consumenten verkocht hij ook aan slagers, hotels en restaurants.

De zaken gingen uitstekend totdat de Bijlmer veranderde en er mensen met een krappe beurs kwamen wonen. In de Bijlmer viel nog maar weinig te verdienen voor poelier Pieter van Meel. In 1984 opende vakspecialist Pieter van Meel een nieuwe onderneming in het huidige Food Center Amsterdam. Pieter van Meel sloot zijn winkel in de Bijlmer en werd een zeer gewaardeerde topgrossier voor de horeca.

GROOT WILD
Pieter van Meel zijn passie ging verder dan het klein wild, pluimvee en gevogelte. Hij ging op zoek naar groot wild zoals zwijnen en dam- en edelherten. Hij vond bij Staatsbosbeheer en bij de beheerder van het paleispark, Kroondomein Het Loo, wat hij wilde. Afspraken werden gemaakt, de verwerkingsafdeling werd vergroot en de koelcelcapaciteit uitgebreid.

TOPSEGMENT
Zo kon Pieter van Meel inspelen op de ontwikkelingen in de horeca. Topkoks kregen interesse in de kwaliteit die Van Meel leverde en ontwikkelden exquise wildgerechten. Dit is nog steeds zo en de waardering van het topsegment uit zich in de lovende kritieken in de vakbladen en de vermeldingen in kookboeken en -rubrieken. De laatste jaren heeft wild aan populariteit gewonnen. De grote terreinbeheerders geven hun jachtopzieners zelfs de opdracht om het wild exclusief voor Pieter van Meel Wild & Gevogelte te reserveren.

Het wild op de Veluwe wordt niet opgejaagd. Een dier zonder stress geeft mals vlees met een pure smaak. De jagers verzamelen het afgeschoten wild en bewaren het aan een hangbaan in een koelcel. Een gediplomeerde jager keurt het wild en certificeert het goedgekeurde dier met een loodje. Wekelijks haalt het bedrijf Pieter van Meel het wild op met een eigen, speciaal voor wildtransport ingerichte vrachtwagen. In de goed geconditioneerde productiehallen op het terrein van het Foodcenter wordt het wild verwerkt. Reeën en herten worden nog een week in de huid afgehangen voordat ze worden gevild. Een zwijn wordt direct gevild. Al deze specifieke handelingen maken dat het wild van Pieter van Meel behoort tot het topsegment.

DE NIEUWE GENERATIE
Oprichter Pieter van Meel is in 2012 op 57 jarige leeftijd overleden. Zijn drie zoons Thomas, Wijnand en Maurits, hebben het stokje van hem overgenomen en hebben in 2014 het 30 jarig bestaan van het bedrijf gevierd. Algemeen directeur Thomas van Meel: ‘Wij zijn niet alleen de nieuwe generatie maar wij zijn ook nieuwe markten aan het ontdekken. Pieter van Meel Wild & Gevogelte levert bijvoorbeeld een nieuw, succesvol concept van een thuisbezorgdienst van verse ingrediënten voor een complete maaltijd.’

PASSIE VOOR HET VAK
Het verhaal van Pieter van Meel is een continue story. De passie voor het vak is onmiskenbaar doorgegeven aan de tweede generatie van Pieter van Meel Wild & Gevogelte!

Poelier Pieter van Meel 


Ganzenvet 320 gram
Ganzenvet 320 gram

Ganzenvet 320 gram

Ganzenvet: bestaat er een lekkerder medium om aardappels mee te bakken? Maar ook groenten zijn niet te versmaden als ze even in dit vet zijn aangezet ..

Haas - heel
Haas - heel
Hertenrug filet geportioneerd  (175 gram)
Hertenrug filet geportioneerd  (175 gram)

Hertenrug filet geportioneerd (175 gram)

Exclusief verkrijgbaar in de webwinkel. Heerlijke hertenrugfilet van wildleverancier Pieter van Meel...

Reebiefstuk (175 gram)
Reebiefstuk (175 gram)

Reebiefstuk (175 gram)

Een echte fijnproever. In tegenstelling tot het Edelhert en Damhert is de Ree een echte fijnproever of om in vaktaal te spreken ’snoeper’ of ’bro..

Reerug Filet (175 gram)
Reerug Filet (175 gram)

Reerug Filet (175 gram)

Een echte fijnproever. In tegenstelling tot het Edelhert en Damhert is de Ree een echte fijnproever of om in vaktaal te spreken ’snoeper’ of ’browser’..


Ganzenvet 320 gram

Ganzenvet: bestaat er een lekkerder medium om aardappels mee te bakken? Maar ook groenten zijn niet te versmaden als ze even in dit vet zijn aangezet of geroosterd. En wat te denken van klassieke gerechten als een Elzasser choucroute of een Zuid-Franse cassoulet, waarin “graisse d’oie” een onmisbaar ingrediënt vormt?

Het kan dus zeker geen kwaad om zo’n pot, die goed gekoeld een paar maanden houdbaar is, achter de hand te hebben.


Hertenrug filet geportioneerd  (175 gram)

Exclusief verkrijgbaar in de webwinkel. Heerlijke hertenrugfilet van wildleverancier Pieter van Meel.



Reebiefstuk (175 gram)

Een echte fijnproever. In tegenstelling tot het Edelhert en Damhert is de Ree een echte fijnproever of om in vaktaal te spreken ’snoeper’ of ’browser’. Licht verteerbare, energierijke kost heeft de voorkeur, zoals kruiden, grassen, knoppen en loten van struiken en bomen en jonge blaadjes.

Ze zijn kieskeurig wat de kwaliteit betreft, ruiken en proeven en nemen slechts het beste. In de winter nemen ze genoegen met paddenstoelen, eikels, beukennootjes, droog gras, klimop, takjes en naalden. Landbouwgewassen die zij graag verorberen zijn bieten, aardappelen, jonge haver en rogge.

"Wellicht verklaart deze kieskeurigheid dat het vlees van een ree zo gewild is bij wildliefhebbers. "


Vereniging Het Ree

De schouderhoogte van het ree bedraagt 60 tot 75 cm. Het gewicht, dat per biotoop verschilt, varieert tussen de 15 en de 35 kg. Zijn kleine gestalte maakt de ree goed herkenbaar. De fijne lichaamsbouw, de ranke poten en de sprongen die tot wel 3 m ver en 1 m hoog kunnen zijn, zijn een lust voor het oog. De wetenschappelijke naam luidt `Capreolus capreolus’.

Een sterk ontwikkeld reuk, gehoor en zicht

Om aan zijn natuurlijke belagers - wolf, vos en lynx - en de mens te ontkomen, zijn de reuk, het gehoor en het zicht sterk ontwikkeld. De oren zijn beweeglijk, lopen spits toe en vangen het geringste geluid op. De grote bruine ogen staan ver uiteen, ongeveer 9 cm, en zijn zijwaarts gericht. Hierdoor kunnen ze een groot gebied gelijktijdig overzien.

De zomervacht, die gedragen wordt van half april tot eind oktober, is roodbruin. De wintervacht is grijsbruin en dichter behaard. Rond het achterwerk bevindt zich de `spiegel’ of ’schort’. Bij de reegeit is deze hartvormig, bij de reebok ovaalvormig, als een liggend ei. In de zomer is de spiegel geel, in de winter wordt hij groter en lichter en daardoor al van ver zichtbaar. Bij gevaar waarschuwen reeën elkaar namelijk door met hun achterwerk te ’seinen’. Ook voor de kalfjes vormt de spiegel een ’gids’.

De reebok draagt een klein gewei van twee takken die hooguit 25 cm lang worden. In het tweede levensjaar verschijnt aan iedere tak een `end’. Het jaar daarop komen er aan iedere tak twee enden en het jaar daarop drie, waarbij het de jaren daarna gelijk blijft. Een reebok wordt dus op zijn hoogst een ’zesender’. Het gewei wordt in november afgeworpen en ieder voorjaar opnieuw gevormd.


Reerug Filet (175 gram)

Een echte fijnproever. In tegenstelling tot het Edelhert en Damhert is de Ree een echte fijnproever of om in vaktaal te spreken ’snoeper’ of ’browser’. Licht verteerbare, energierijke kost heeft de voorkeur, zoals kruiden, grassen, knoppen en loten van struiken en bomen en jonge blaadjes.

Ze zijn kieskeurig wat de kwaliteit betreft, ruiken en proeven en nemen slechts het beste. In de winter nemen ze genoegen met paddenstoelen, eikels, beukennootjes, droog gras, klimop, takjes en naalden. Landbouwgewassen die zij graag verorberen zijn bieten, aardappelen, jonge haver en rogge.

"Wellicht verklaart deze kieskeurigheid dat het vlees van een ree zo gewild is bij wildliefhebbers. "


Vereniging Het Ree

De schouderhoogte van het ree bedraagt 60 tot 75 cm. Het gewicht, dat per biotoop verschilt, varieert tussen de 15 en de 35 kg. Zijn kleine gestalte maakt de ree goed herkenbaar. De fijne lichaamsbouw, de ranke poten en de sprongen die tot wel 3 m ver en 1 m hoog kunnen zijn, zijn een lust voor het oog. De wetenschappelijke naam luidt `Capreolus capreolus’.

Een sterk ontwikkeld reuk, gehoor en zicht
Om aan zijn natuurlijke belagers - wolf, vos en lynx - en de mens te ontkomen, zijn de reuk, het gehoor en het zicht sterk ontwikkeld. De oren zijn beweeglijk, lopen spits toe en vangen het geringste geluid op. De grote bruine ogen staan ver uiteen, ongeveer 9 cm, en zijn zijwaarts gericht. Hierdoor kunnen ze een groot gebied gelijktijdig overzien.

De zomervacht, die gedragen wordt van half april tot eind oktober, is roodbruin. De wintervacht is grijsbruin en dichter behaard. Rond het achterwerk bevindt zich de `spiegel’ of ’schort’. Bij de reegeit is deze hartvormig, bij de reebok ovaalvormig, als een liggend ei. In de zomer is de spiegel geel, in de winter wordt hij groter en lichter en daardoor al van ver zichtbaar. Bij gevaar waarschuwen reeën elkaar namelijk door met hun achterwerk te ’seinen’. Ook voor de kalfjes vormt de spiegel een ’gids’.

De reebok draagt een klein gewei van twee takken die hooguit 25 cm lang worden. In het tweede levensjaar verschijnt aan iedere tak een `end’. Het jaar daarop komen er aan iedere tak twee enden en het jaar daarop drie, waarbij het de jaren daarna gelijk blijft. Een reebok wordt dus op zijn hoogst een ’zesender’. Het gewei wordt in november afgeworpen en ieder voorjaar opnieuw gevormd.

Weergeven 1 t/m 12 van in totaal 13